Meditatie: Interview met Deepak Chopra
Ik ben één van de miljoenen mensen over de hele wereld die hij inspireert. Deepak Chopra heeft in mijn persoonlijke groei ontzettend veel bijgedragen, en ik ben hem hier vanuit het diepste van mijn hart dankbaar voor.
En wie weet, nu jij mijn blog over meditatie leest, raak jij ook gecharmeerd van dit wonderlijk simpele, maar onwijs krachtige hulpmiddel, genaamd meditatie. Ten tijde van deze interview speelde Corona op het wereldtoneel. Gelukkig lijkt het ergste voorbij, maar nog steeds lijden de meeste mensen onder angst en ongerustheid. In dit geval biedt meditatie een krachtige en gemakkelijke oplossing.
Deepak Chopra (arts) is een pionier op het gebied van integratieve geneeskunde en auteur van meer dan 90 boeken die in meer dan 43 talen zijn gepubliceerd. Velen zijn New York Times-bestsellers in zowel de fictie- als de non-fictiecategorie. Zijn boeken zijn in de meeste boekenwinkels en online boekenhandels verkrijgbaar.
Niet alleen heb ik zelf baat het dagelijks beoefenen van meditatie, maar help ik in mijn mentoringsessies mijn cliënten ook door middel van meditatie- en visualisatietechnieken (binnenkort aangevuld met mindfulness- en compassietraining). Mocht jij interesse hebben, neem dan contact op met mij. Nu terug naar het interview.
In deze blog lees je een interview met Deepak Chopra dat hij in de pandemie (Corona) heeft gegeven die op zijn website staat. Dit interview gaf hij naar aanleiding van zijn boek ‘Total Meditation’ dat toen net uit was. Ik heb voor het gemak dit interview voor jou vertaald.
Interview
Vraag: De afgelopen 30 jaar liep je voorop in de meditatierevolutie in het Westen en heb je 90 boeken geschreven, toch is dit je eerste op zichzelf staande boek over het onderwerp meditatie. Waarom nu?
Deepak: “Ik had twee motivaties. De eerste was het hoge uitvalpercentage nadat mensen leerden mediteren. Ze houden het vaak niet langer dan een korte tijd vol. De tweede was de wens om een betere manier van mediteren te vinden, zodat iedereen het zou kunnen toepassen als onderdeel van het dagelijks leven.”
Vraag: Je zegt dat het beginnen met mediteren in de jaren tachtig een keerpunt in je leven was. Hoezo?
Deepak: Ik was een drukke, overwerkte dokter in Boston met te veel stress en niet genoeg plezier in het leven. Ik kende meditatie van mijn jeugd in India, wat me En het werkte op alle manieren die ik wilde. Ik wil dit verhaal nu herhalen in het leven van mijn lezers. wat me ertoe aanzette het zelf te proberen.
Vraag: Hoe verschilt de praktijk van "totale" meditatie van andere meditatiepraktijken?
Deepak: Het "totale" deel is radicaal nieuw, denk ik, en zal het verschil maken. Mensen laten meditatie meestal vallen omdat ze het niet kunnen inpassen tijdens een drukke dag. Ik stel voor dat je geest van nature in een meditatieve modus wil zijn, en dat je er op elk gewenst moment toegang toe hebt. Er hoeft geen speciale tijd te worden gereserveerd. Je merkt gewoon wanneer je afgeleid, overstuur of gestrest bent, en in minder dan een minuut kun je weer terugkeren naar een kalme, gecentreerde toestand. Het is heel eenvoudig, maar ook heel anders dan hoe mensen meditatie nu benaderen.
Vraag: De Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh zei: “Meditatie is geen uitvlucht. Het is een serene ontmoeting met de werkelijkheid.” Waarom is dit zo belangrijk voor moderne mensen om te horen?
Deepak: “Omdat het teniet doet wat ons allemaal is geleerd, dat de werkelijkheid ‘daarbuiten’ begint met fysieke objecten en externe gebeurtenissen. Maar niets is echt tenzij je het ervaart, en ervaring vindt 'hierbinnen' plaats, in het domein van bewustzijn. Hier vindt men de ‘echte’ werkelijkheid.”
Vraag: Waarom is het begrijpen van bewustzijn belangrijk voor de beoefening van meditatie?
Deepak: “Hoewel ik er een heel boek over heb geschreven, is intellectueel begrip niet nodig vergeleken met de ervaring van de meditatieve staat. Begrip brengt je als het ware een beeld, maar dan moet je je het beeld eigen maken, wat eigenlijk mediteren inhoudt.”
Vraag: Je zegt dat "als het waar is, dat wij zelf de bron van het kwaad zijn, dan dient zich een praktische oplossing voor het kwaad aan: maak los." Wat houdt het losmaken in en hoe maakt het ons minder slecht?
Deepak: “Ik heb al tientallen jaren het gevoel dat zogenaamd kwaad niet kosmisch is en niet in de menselijke natuur is ingebouwd. We komen om allerlei redenen vast te zitten in zelfvernietigende en destructieve toestanden. Mensen doen slechte dingen omdat ze ten onrechte geloven in hun acties en houdingen. Als je deze onderliggende overtuigingen en houdingen ontsluit, verdampen de elementen van het kwaad. We doen tenslotte alleen dingen waar we in geloven. Verwijder de overtuiging en de actie verdwijnt.”
Vraag: Je merkt op dat ‘duizenden jaren lang mensen hun bed uit zijn gekomen om dezelfde zeven doelen na te streven’. Kun je deze doelen delen en onthullen wat de sleutel is om ze alle zeven te bereiken?
Deepak: “Alle doelen worden in drie fasen bereikt: ten eerste door je ervan bewust te worden, ten tweede door je te identificeren met het doel als waardevol, en ten derde door te ontdekken dat je dat doel zelf kunt bereiken. Alle drie de stappen worden in bewustzijn bereikt, voordat er enige actie wordt ondernomen, en daarom is meer ‘bewust’ worden van vitaal belang.
“De zeven doelen die mensen nastreven zijn:
Veiligheid en beveiliging.
Succes en prestatie.
Liefde en erbij horen.
Persoonlijke betekenis en waarde.
Creativiteit en ontdekking.
Hoger doel en spiritualiteit.
Heelheid en eenheid.”
“Ik denk dat iedereen ze alle zeven onmiddellijk begrijpt, maar wat verschilt, is hoe we elk doel individueel interpreteren en uitvoeren. Dat is wat ik probeer te omarmen, een strategie die voor iedereen op zijn eigen manier toepasbaar is."
Vraag: Het boek bevat 52 mantra's die gebruikt kunnen worden als een jaarcursus mantra-meditatie. Wat is een mantra en wat zijn de voordelen van mantra-meditatie?
Deepak: “Een mantra is een woord of zin die een betekenis heeft in het Sanskriet, maar vanwege zijn frequentie of vibratie in de eerste plaats een hulpmiddel is bij meditatie. Door de aandacht van de geest op dit woord of deze zin te vestigen, worden bepaalde voordelen nagestreefd, zoals innerlijke vrede, wijsheid en welvaart. Op een meer basale manier maakt de mantra het gemakkelijker voor de geest om in de staat van stil bewustzijn tot rust te komen.
Vraag: Mensen verminderen of stoppen vaak met hun meditatiebeoefening tijdens moeilijke tijden. Waarom is het vooral belangrijk om te blijven mediteren in stressvolle situaties, zoals we die allemaal meemaken met COVID-19?
Deepak: “Het antwoord, dat tijdens deze crisis tot meer mensen is doorgedrongen, is dat innerlijke rust en kalmte échte waarde hebben. Het zijn niet zomaar toevoegingen, nadat je een vermoeiende dag hebt gehad. Afgezien van de specifieke oefening die je kiest, heeft meditatie bewezen de meest directe manier te zijn om zowel lichaam als geest in balans te brengen. In een samenleving waar haasten de norm is geworden, heeft meditatie eigenlijk meer te bieden dan in een normale ongestoorde omgeving.”
Vraag: Welke boodschap van hoop heb je voor mensen die worstelen met de huidige uitdagingen van de wereld?
Deepak: “Je kunt niet veranderen waar jij je niet bewust bent. Breid je bewustzijn uit en je zult dat niveau van de geest vinden waar alle oplossingen worden gevonden.”